Co to je?
JableÄný Å¡trůdl můžete znát i pod názvy jableÄný závin, tažený závin nebo apfelstrudel. Základem je tÄ›sto (listové, tažené nebo kynuté) a sladká náplň z jablek, skoÅ™ice, rozinek a vlaÅ¡ských oÅ™echů. Tolik klasika. OvÅ¡em v dneÅ¡nà dobÄ› se už do náplnÄ› pÅ™idávajà nejrůznÄ›jÅ¡Ã obmÄ›ny napÅ™Ãklad v podobÄ› tvarohu, brusinek nebo para oÅ™echů. Nutno ale podotknout, že to nenà na Å¡kodu, Å¡trůdlu to dodá Å¡mrnc a chuÅ¥ové pohárky zažijà jinou kombinaci chutÃ.Â
Historie aneb kde vlastnÄ› jableÄný Å¡trůdl vznikl?
Možná vás jako prvnà napadne Rakousko. Ano, RakuÅ¡ané tvrdÃ, že Å¡trůdl vznikl u nich a dokazujà to také prvnÃm receptem na nÄ›j. Ale jak už to u starÅ¡Ãch legendárnÃch receptů bývá, nenà to tak jednoduché. JableÄný Å¡trůdl totiž vznikl pÅ™i obléhánà VÃdnÄ› a úplnÄ› prvotnà podobu mu tak vtiskli Turci a MaÄaÅ™i. TÃm se vysvÄ›tluje podobnost s dezertem baklava a tÄ›stem filo.
Pár rad od svÄ›tových cukrářů, aby se vám povedl ten nejchutnÄ›jÅ¡Ã jableÄný Å¡trůdl:
- Základem náplnÄ› jsou bezpochyby jablka, ty volte vždy kyselejÅ¡Ã. Vytvořà totiž pÅ™Ãjemný chuÅ¥ový kontrast.
- Strouhejte je ale na hrubo nebo krájejte na kostiÄky.
- PÅ™ed vrstvenÃm na plát tÄ›sta z nich vždy vymaÄkejte pÅ™ebyteÄnou šťávu.
- Do náplnÄ› pÅ™idejte lžiÄku cejlonské skoÅ™ice.
- Aby se tÄ›sto nerozmoÄilo od jableÄné náplnÄ›, vždy vytvoÅ™te “podsypku” v podobÄ› strouhanky, tu můžete pÅ™edtÃm usmažit na másle.
- Pokud chcete experimentovat, mÃsto strouhanky použijte napÅ™Ãklad strouhaný pernÃk.
- PÅ™ed podánÃm do trouby nohavici Å¡trůdlu propÃchnÄ›te vidliÄkou, aby se pára mohla uvolňovat a nepotrhalo se tÄ›sto.
- Hotový jableÄný Å¡trůdl pocukrujte mouÄkovým cukrem a můžete dozdobit Å¡lehaÄkou, vanilkovým krémem nebo kopeÄkem vanilkové zmrzliny.
- OblÃbený je i závin s tvarohem nebo mákem a až vás omrzà sladké varianty, vyzkouÅ¡ejte závin se Å¡penátem a balkánským sýrem.
Přejeme dobrou chuť!